סכסוכי ירושה


סכסוכי ירושה במשפחה הם תופעה נפוצה, שיכולה להוביל למתחים, ריבים ואף ניתוק קשרים בין בני משפחה. הסיבות לסכסוכים רבות ומגוונות, וכוללות בין השאר:
חוסר תקשורת: ייתכן שהמנוח לא כתב צוואה ברורה, או שלא שוחח עם יורשיו לגבי רצונותיו לגבי חלוקת רכושו. חוסר בהירות זה עלול להוביל למחלוקות בין היורשים לגבי פרשנות רצונותיו של המנוח.
קנאה או וחמדנות: ייתכן שיורשים מסוימים ירגישו קנאה כלפי יורשים אחרים, או יחושו שחלקם בירושה אינו הוגן. רגשות אלו עלולים להוביל לניסיונות "לגנוב" מהירושה, או לרמות את היורשים האחרים או לנסות ולבטל את הצוואה.


היסטוריה משפחתית: ייתכן שסכסוכים קיימים בין בני המשפחה יתחדשו או יחמירו סביב נושא הירושה [ובל נשכח את החתנים והכלות שמצטרפים למשפחה וגם להם יש השפעה. לטובה או לרעה].
ניכור בגיל השלישילחץ כלכלי: בערוב ימיו של אחד ההורים ילד/ה אחד נשאר קרוב מאד להורה, ומתחיל "להרעיל" אותו נגד יתר בני המשפחה, עד כדי מצב שהירושה עוברת רק אליו (ובמצבים מסוימים, הנכסים עוברים עוד בחיי ההורים), מה שיגרור מאבק משפטיייתכן שירושה תגרום ללחץ כלכלי על חלק מהיורשים, שעלולים להרגיש צורך למכור נכסים יקרי ערך או לוותר על חלקם בירושה.
נציין מספר דברים חשובים לעניין חשוב לציין שסכסוכי ירושה: 


ראשית, הם אינם בלתי נמנעים. ניתן (וצריך!) לנקוט בצעדים רבים על מנת למנוע אותם, או לפחות לצמצם את הנזק שהם גורמים.  
שנית, אם כבר הגענו לסכסוך משפטי, תמיד כדאי לשקול את כל ההיבטים שקשורים בניהול ההליך לרבות האפשרות להגיע לפשרה. 
מי שקורא את השורות האלה ומיד קופצת לו המחשבה "בחיים לא", אענה – ותמורת 1 ₪, תסכים להתפשר? ב 99% מהמקרים התשובה היא בוודאי, ללמדנו שלפעמים זה רק עניין של מחיר. 
יחד עם זאת, ערעור על ירושה או צו קיום צוואה הוא זכות משפטית הניתנת לאנשים המאמינים שחלוקת העיזבון אינה צודקת. במקרה של סכסוך, העניין מובא לבית המשפט לענייני משפחה, שם נערכת בדיקה יסודית של התביעות. תהליך משפטי הוא בד"כ לא קצר זה נועד להבטיח הוגנות ודבקות ברצונות המנוח, אך הוא ועלול גם להאריך את המתח הרגשי והפיננסי עלשל המשפחות המעורבות בסכסוך.
שלישית, חובה להצטייד בעו"ד שזה תחום ההתמחות שלו ויש לו ניסיון מוכח. לא פעם אנו נתקלים בתיקי ירושה בעו"ד חסרי ניסיון בתחום (בד"כ יש להם ניסיון רב תיקי גירושין), שעושים שגיאות, רק משום שאין להם ניסיון בתחום. 


חשוב שעוה"ד שלכם יהיה חד מבחינה משפטית, אך גם רגיש ואמפטי להבין את הסכסוך והמורכבות המשפחתית. 
היות והגעתם לאתר שלנו, נספר לכם שבמשרד שלנו זה בדיוק השירות שמקבל הלקוח. 



סכסוכים לאחר פטירה:

הגנה על נכסי העיזבון: במצבים דחופים, ייתכן שיהיה צורך לפנות לבית המשפט על מנת להוציא צווי מניעה זמניים. צווים אלו נועדו לשמור על נכסי המנוח, כמו דירת מגורים, מפני השתלטות של יורש מסוים.

מינוי אפוטרופוס: במקרים בהם אח מונה כאפוטרופוס להורה ומנצל את סמכותו לטובתו האישית, ייתכן שיהיה צורך לפנות לבית המשפט ולבקש להחליפו.

סכסוכים סביב צוואה: גילוי הצוואה וחלוקת הרכוש על פיה עלולים להוביל למחלוקות בין היורשים. התנגדות לצוואה עשויה להתבסס על טענות בנוגע לכשירותו הרפואית של המנוח בעת עריכתה, או על השפעה בלתי הוגנת שהפעיל יורש אחר על המנוח.


סכסוכים בחיי ההורים:

מינוי אפוטרופוס לא ראוי: ניסיון של ילד להתמנות כאפוטרופוס להורה במטרה לשלוט ברכושו עלול להוביל לסכסוך משפחתי.

לחץ על עריכת צוואה: לחץ על הורים לערוך צוואה לטובת ילד מסוים, תוך ניצול מצבם, עלול לבטל את תוקף הצוואה.

הענקת מתנות: הענקת מתנות יקרות ערך לילד אחד על חשבון ילדים אחרים עלולה להוות עילה לתביעה לביטול עסקת המתנה.

ניכור בגיל השלישי: ניכור הוא תופעה שמוכרת לנו בעיקר מילדים בגילאים צעירים, בהליכי גירושין, כאשר אחד ההורים מסית את הילדים נגד ההורה השני. אבל ניכור יכול להתרחש גם בגיל השלישי, כשההורה כבר מבוגר, חלש, לא מסתדר עם כל הטכנולוגיה שרצה קדימה, ואחד הילדים "נכנס לעניינים" ומתחיל להסית את אותו הורה כנגד יתר הילדים עד כדי סירוב של ההורה להיות בקשר עם הילדים האחרים.

אנשים שחוו ניכור בגיל השלישי, מתארים תחושות קשות מאד של צער ואבל.

ביטול מסמכים כגון ייפוי כוח מתמשך: לעיתים אחד ההורים חותם על ייפוי כוח מתמשך, שבו הוא ממנה את אחד הילדים להיות מיופה כוח שלו, כלומר, לקבל במקומו ובשמו החלטות (רפואיות, רכושיות או אישיות), אם לא יהיה בשכלו.

כאשר ההורה מאבד את כשירותו (כלומר, ללא יכולת להבין ולקבל החלטות), פתאום מתגלה המסמך שנותן את כל יכולת קבלת ההחלטות רק לילד אחד.

ככל שמסמך זה נערך כתוצאה מהשפעה בלתי הוגנת, במצב שבו עורך המסמך לא היה בשכלו כבר בעת עריכת המסמך, ועוד – ניתן לפנות לביהמ"ש ולבקש לבטל את המסמך שנחתם.

הליכים משפטיים בתחומים אלה, הם הרבה פעמים מורכבים, כוללים קבלת חומר רפואי, התמודדות עם חוו"ד רפואיות ואחרות, וכמו תמיד, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום לפני נקיטת צעדים כלשהם, על מנת לבחון את המקרה הספציפי ולהעריך את סיכויי ההצלחה של  ההליך.


logo בניית אתרים