הסכם חיים משותפים


אחת הבעיות אצל בני זוג ידועים בציבור, שלא ערכו הסכם, היא בזמן הפרידה (או הפטירה חלילה). זאת משום שבעת הפרידה, כל אחד מושך לצד השני, צד אחד טוען שלא היתה כוונה להיות שותפים ברכוש, ואילו הצד השני טוען שהיה שיתוף רכושי, ולכן הוא זכאי לקבל כספים.

במצב כזה ביהמ"ש, צריך להתחקות אחר כוונת הצדדים, ולנסות להבין אם היתה כוונה לשתף אחד את השני ברכוש, או לא.

הפתרון הוא עריכת הסכם מראש שבו הצדדים מגדירים איך הם רוצים לחיות את חייהם; האם הם מעוניינים בהפרדה רכושית, כך שאין שום צבירת רכוש משותפת, האם הם רוצים לשתף רק בחלק מהרכוש, או שהם רוצים להיות כמו זוגות נשואים.


הסכם ממון / חיים משותפים

הסכם ממון הוא הסכם משפטי שנערך בין בני זוג, בין אם נשואים ובין אם ידועים בציבור. ההסכם קובע את אופן חלוקת הרכוש והכספים במקרה של פרידה או פטירה, ויכול למנוע סכסוכים משפטיים וממושכים בעתיד.

 

שלושה מפתחות לכינון הסכם חיים משותפים הגדרת הרכוש:    זה החלק הכי חשוב – כיצד הצדדים להסכם רואים את ההתנהלות הכלכלית והרכושית ביניהם. האם הם רוצים שתהיה הפרדה רכושית מלאה (מה ששלי, שלי – מה ששלך, שלך), או שהם דווקא כן רוצים שותפות. אם כך, באיזה תנאים? מה תכלול השותפות? מה במקרה שנעשה שימוש ברכושו הנפרד של אחד הצדדים, האם זה מקנה לצד השני זכויות כלשהן? האם רק במקרה של פרידה, בן הזוג השני יהיה זכאי לרכוש?

התנהלות כלכלית שוטפת: כיצד רואים הצדדים את ההתנהלות ביניהם, למשל האם יהיה חשבון בנק משותף? חשבונות נפרדים? האם ישנה התחייבות של כל צד להכניס את המשכורות שלו (או סכום אחר) לטובת ההתנהלות השוטפת? סיום הקשר הזוגי: כל הסכם צריך להתייחס לשאלה, ומה יקרה אם...

במקרה של הסכם ממון/חיים משותפים, השאלה היא ומה יקרה אם אחד מהצדדים יבקש לסיים את הקשר? כיצד מסתיים הקשר הזוגי. מה יקרה במקרה בו בני הזוג ייפרדו בחייהם? ככל שיש רכוש משותף, איך זה יחולק? ככל שהצדדים גרים בדירה של אחד מהם, תוך כמה זמן עליו לצאת מהדירה עם סיום הקשר?

ואולי התשובה תהיה אחרת, אם נאמר שהצדדים ייפרדו אחרי 20 שנה? או במקרה בו הפרידה היא בעקבות פטירת אחד הצדדים? האם אז החלוקה תהיה שונה?

חשוב חשוב חשוב ! עריכת הסכם אינה פותרת מעריכת צוואה (!) גם אם התייחסו מה תהיה חלוקת הרכוש במקרה של פרידה, זוהי רק חלוקה בין שני צדדים להסכם. זוהי איננה צוואה, והרכוש של בן הזוג שנפטר (לאחר חלוקת הרכוש עפ"י ההסכם), תחולק לפי צוואתו, ובהעדר צוואה לפי חוק הירושה.

logo בניית אתרים