ניכור הורים בגיל השלישי


סכסוכים בחיי ההורים:

מינוי אפוטרופוס לא ראוי: ניסיון של ילד להתמנות כאפוטרופוס להורה במטרה לשלוט ברכושו עלול להוביל לסכסוך משפחתי.

לחץ על עריכת צוואה: לחץ על הורים לערוך צוואה לטובת ילד מסוים, תוך ניצול מצבם, עלול לבטל את תוקף הצוואה.

הענקת מתנות: הענקת מתנות יקרות ערך לילד אחד על חשבון ילדים אחרים עלולה להוות עילה לתביעה לביטול עסקת המתנה.

ניכור בגיל השלישי: ניכור הוא תופעה שמוכרת לנו בעיקר מילדים בגילאים צעירים, בהליכי גירושין, כאשר אחד ההורים מסית את הילדים נגד ההורה השני. אבל ניכור יכול להתרחש גם בגיל השלישי, כשההורה כבר מבוגר, חלש, לא מסתדר עם כל הטכנולוגיה שרצה קדימה, ואחד הילדים "נכנס לעניינים" ומתחיל להסית את אותו הורה כנגד יתר הילדים עד כדי סירוב של ההורה להיות בקשר עם הילדים האחרים.

אנשים שחוו ניכור בגיל השלישי, מתארים תחושות קשות מאד של צער ואבל.

ביטול מסמכים כגון ייפוי כוח מתמשך: לעיתים אחד ההורים חותם על ייפוי כוח מתמשך, שבו הוא ממנה את אחד הילדים להיות מיופה כוח שלו, כלומר, לקבל במקומו ובשמו החלטות (רפואיות, רכושיות או אישיות), אם לא יהיה בשכלו.

כאשר ההורה מאבד את כשירותו (כלומר, ללא יכולת להבין ולקבל החלטות), פתאום מתגלה המסמך שנותן את כל יכולת קבלת ההחלטות רק לילד אחד.

ככל שמסמך זה נערך כתוצאה מהשפעה בלתי הוגנת, במצב שבו עורך המסמך לא היה בשכלו כבר בעת עריכת המסמך, ועוד – ניתן לפנות לביהמ"ש ולבקש לבטל את המסמך שנחתם.

הליכים משפטיים בתחומים אלה, הם הרבה פעמים מורכבים, כוללים קבלת חומר רפואי, התמודדות עם חוו"ד רפואיות ואחרות, וכמו תמיד, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום לפני נקיטת צעדים כלשהם, על מנת לבחון את המקרה הספציפי ולהעריך את סיכויי ההצלחה של  ההליך.


הגיל השלישי

"הגיל השלישי" הוא מושג המתאר את התקופה שלאחר הפרישה, המייצגת שלב משמעותי בחיים. בישראל, תחילתו של שלב זה מסומנת על ידי פרישה ממקום העבודה, המבשרת על תקופה של מחשבה, כיול מחדש ואולי אף המצאה מחדש. בניגוד לדורות הקודמים, שבהם הפרישה סימנה לעתים קרובות התכנסות, למורת רוחם של הילדים שלהם, בני הגיל השלישי כיום רואים תקופה זו כהזדמנות לעסוק בתחומי עניין חדשים, החל מפנאי וחינוך ועד התנדבות ופילנתרופיה. עם תוחלת חיים מוגברת, הגיל השלישי יכול להימשך מספר עשורים, מה שמחייב מחשבה מעמיקה על שינויים בריאותיים, כלכליים ומשפחתיים.

עם כניסתם של אנשים לגיל השלישי, החשיבות של תכנון משפטי מקדים הופכת לבעלת חשיבות עליונה. תהליך חיוני זה להבטחת כיבוד רצונותיו של אדם והגנה על נכסיו, כרוך בשיקול זהיר של מכשירים משפטיים שונים, מצוואות ונאמנויות ועד ייפויי כוח והנחיות רפואיות. תכנון כזה לא רק מגן על האינטרסים של האדם המבוגר אלא גם מפחית סכסוכים משפחתיים פוטנציאליים וסיבוכים משפטיים. על ידי התייחסות לחששות אלה באופן יזום, קשישים יכולים ליהנות משנות הזהב שלהם בראש שקט, בידיעה שהמורשת והאוטונומיה האישית שלהם מוגנות היטב.

ניכור הורי בגיל השלישי

רובנו מכירים את המושג "ניכור הורי" בהקשר של גירושין, כאשר יש מצב שבו אחד ההורים מסית את הילדים נגד ההורה האחר וגורם להם להתנכר אליו ולהתנתק ממנו, כך שההורה המנכר הופך בעיני הילד להורה היחיד עבורו. אולם, לאחרונה הוטבע מושג חדש בשם "ניכור בגיל השלישי", ע"י ד"ר ענת ליפשיץ. תופעה זו מתרחשת כאשר בדרך כלל אחד הילדים משתלט על הורה קשיש ומביא אותו למצב של ריחוק מיתר ילדיו, על מנת שההורה יוריש לאותו הילד את כל רכושו, או יעביר לו את כל הרכוש בעודו בחיים.

בד"כ יתבסס ניכור הורי בגיל השלישי על עניינים כספיים או טיפוליים. ילד אחד לוקח את ההורה תחת חסותו, מסית אותו ולא מאפשר לו ליצור קשר עם בני משפחה אחרים מתוך אינטרס שבבוא העת ההורה הקשיש יוריש לו את כל כספיו.

מדובר בסיטואציה מאד מאתגרת, גם מבחינה רגשית וגם מבחינה משפטית.

יחד עם זאת, זה לא אומר שאין מה לעשות. בהחלט יש והגם שמדובר בנושא יחסית "טרי" בעולם המשפט, משרדנו טיפל כבר במספר תיקים בהם היה ניכור בגיל השלישי.

https://www.maariv.co.il/news/law/Article-987651

logo בניית אתרים