5 טעויות נפוצות בעריכת צוואות וכיצד להימנע מהן
5 טעויות נפוצות בעריכת צוואה – וכיצד להימנע מהן
עריכת צוואה היא צעד חשוב להבטחת מימוש רצונו של המצווה לאחר מותו ולמניעת סכסוכים משפחתיים. עם זאת, רבים עושים טעויות קריטיות שעלולות להוביל לפסילת הצוואה או לחילוקי דעות בין היורשים. במאמר זה נסקור את חמש הטעויות הנפוצות ביותר בעריכת צוואה וכיצד ניתן להימנע מהן.
1. ניסוח לא ברור או שגוי
צוואה שנוסחה בצורה מעורפלת עלולה להוביל לפרשנויות שונות ואף לסכסוכים משפטיים. לדוגמה, אם המצווה כותב "אני מוריש את רכושי לבני, אך אם הוא לא יהיה בחיים ליורשיו החוקיים". על המילים "יורשיי החוקיים" ניהלו הצדדים הליך משפטי. מדוע? כי לא ברור מיהם היורשים החוקיים של הבן. לבן היו יורשים על פי דין, אולם בצוואתו הוא קבע יורשים אחרים. לכן כאשר אביו רשם שחלקו של הבן בעיזבון יעבור ל"יורשיו החוקיים" לא היה ברור למי היתה הכוונה.
חשוב להבין, כאשר אנחנו צריכים להבין את הצוואה, ה"משורר" איננו. אין לנו את מי לשאול "תגיד... למה התכוונת?".
כיצד להימנע?
יש להיעזר בעורך דין מנוסה שיבטיח כי הצוואה מנוסחת באופן ברור ומפורט, תוך שימוש במונחים משפטיים נכונים.
2. פגמים צורניים בצוואה
לצוואה יש דרישות פורמליות המחייבות עמידה בכללים הקבועים בחוק. למשל, צוואה בעדים מחייבת שני עדים שאינם נהנים מהצוואה ושחותמים בנוכחות המצווה, אחרי שזה הצהיר בפניהם שזוהי צוואתו.
לגבי צוואה בכתב יד, כדי שזאת תהיה תקפה היא צריכה להיות כולה בכתב ידו של המצווה (אין צורך בחתימה של שני עדים). אנחנו נתקלים לא פעם בצוואה בכתב יד שערכו בני זוג ורק האישה ערכה את הצוואה (כי כתב היד שלה יותר יפה). בפועל לבן הזוג אין צוואה משום שהיא לא בכתב ידו.
כיצד להימנע?
חשוב לוודא כי הצוואה נערכה בהתאם לסוגה (צוואה בעדים, צוואה בכתב יד, צוואה בפני נוטריון וכו') וכי היא עומדת בדרישות החוק.
3. היעדר התייחסות לכל הרכוש
לעיתים המצווה מתייחס רק לנכסים מסוימים ומשאיר נכסים אחרים ללא הוראה מפורשת, מה שעלול לגרום לחלוקת הרכוש לפי ברירת המחדל שבחוק הירושה.
למשל בעל הוריש לאשתו מנישואיו השניים רכוש ופירט מה מגיע לה ומה מגיע לילדיו. אלא מה? לאחר הצוואה הוא רכש דירה נוספת, ובצוואה שלו לא היתה התייחסות למי הדירה הזו תועבר.
הפתרון המשפטי (ואין לנו פתרון אחר גם אם נרצה) הוא שהדירה, ורק הדירה שלא מופיעה בצוואה, תתחלק בהתאם לירושה על פי דין. האם זה היה רצון המנוח? לעולם לא נדע.
לכן מאד חשוב שיהיה סעיף סל בצוואה שמתייחס לרכוש שלא פורט בה, בין אם שכחנו ובין אם התווסף רכוש נוסף אחרי עריכת הצוואה.
כיצד להימנע?
יש לכלול בצוואה פירוט מלא של כלל הנכסים ולהבהיר כיצד יש לחלק גם נכסים שיירכשו בעתיד.
4. התעלמות מהשלכות מיסוי ופרוצדורה משפטית
חלוקת רכוש ללא תכנון מס עלולה לגרום ליורשים לשלם מסים גבוהים שלא לצורך. בנוסף, הוראות מסובכות או שאינן ישימות עלולות לעכב את ביצוע הצוואה.
כיצד להימנע?
יש להתייעץ עם מומחה מיסוי או עורך דין הבקיא בהיבטים הפיננסיים של ירושה כדי לוודא שהוראות הצוואה מיטיבות עם היורשים מבחינה כלכלית.
5. אי התייחסות לשינויים שעלולים לקרות
במילים אחרות, בעת עריכת הצוואה היא נערכה מתוך חשיבה מסוימת, שבסופו של דבר התגלתה כלא נכונה, כאשר הצוואה לא מתייחסת לכך.
נדגים; נניח שאבא ערך צוואה שהוא מוריש הכל לבתו (ומנשל את בניו) ולאחר היא תלך לעולמה (אחריו) הוא מצווה את כל רכושו לילדיה. מנגנון זה נקרא "יורש אחר יורש". אנחנו מורישים לאדם א' ומה שיישאר אחרי שהוא יהנה מהירושה יעבור לאדם ב'.
אבל מה קורה אם הבת הלכה לעולמה לפני האבא? האם הילדים שלה יורשים את החלק שלה אוטומטית. התשובה היא לא. חוק הירושה קובע כי אם אדם א' מת לפני המצווה, אז אדם ב' לא יורש בכלל. אז איך יתחלק העזבון? בין כל הילדים, כאשר אנחנו יודעים שזה לא היה רצון האב.
כיצד להימנע?
צוואה היא מסמך מ ו ר כ ב. חוק הירושה הוא חוק שצריך לדעת ולהכיר את כל "הטריקים והשטיקים" שיש בו. אחרת אנחנו נמשיך להתקל במצבים שבגלל ניסוח לא נכון של הצוואה, רצונו של המצווה לא יקוים.
סיכום
עריכת צוואה היא תהליך שדורש מחשבה, דיוק ועמידה בדרישות החוק. כדי למנוע בעיות עתידיות, מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בדיני ירושה ולוודא שהצוואה נכתבת בצורה תקינה וברורה. כך תבטיחו כי רצונכם ימומש ללא מחלוקות או מכשולים משפטיים.
