צוואה הדדית - יתרונות וחסרונות

היתרונות והחסרונות בעריכת צוואה הדדית

מהי צוואה הדדית?
צוואה הדדית היא צוואה שנערכת על ידי שני בני זוג יחד, במסגרתה כל אחד מהם קובע את הוראות צוואתו בהתבסס על צוואת האחר. בדרך כלל, בני הזוג מורישים זה לזה את כל רכושם, ולאחר פטירת שניהם, העיזבון מועבר ליורשים נוספים, לרוב ילדיהם. צוואה זו נועדה להבטיח ששני בני הזוג יקיימו את ההסכמות ביניהם גם לאחר פטירת אחד מהם.

חשוב לשים לב - צוואה הדדית לא חייבת להיות "תמונת ראי" האחת של השניה. מה שחשוב בצוואה הדדית הוא ההסתמכות של בני הזוג האחד על השניה. לכן אם נרשום צוואה "הדדית" ונציין בה שאנחנו לא מסתמכים האחד על השניה, זו אינה צוואה הדדית, אלא צוואה "משותפת" ויש הבדל תהומי בין השתיים. 


היתרונות של צוואה הדדית


  1. שמירה על יציבות וביטחון לבן הזוג הנותר
    צוואה הדדית מעניקה לבן הזוג הנותר ביטחון כלכלי, שכן היא מונעת מצב של אי וודאות שבו הוא לא יודע אם הוא ירש או לא, ומה יהיה איתו לאחר לכתו של בן הזוג.

  2. מניעת שינויים חד-צדדיים
    בניגוד לצוואה רגילה, שאותה ניתן לשנות בכל עת, צוואה הדדית מצמצמת את האפשרות לשינויים חד-צדדיים; בזמן ששני הצדדים בחיים, לא ניתן לבטל את הצוואה מבלי לשלוח הודעה בכתב לצד השני ובכך לגרום לביטול שתי הצוואות; וכן לאחר פטירת אחד מבני הזוג. במקרה זה, בן הזוג שנותר בחיים לא יכול לשנות את הצוואה אלא בתנאים שנרשמו בצוואה.

  3. הגנה על זכויות הילדים והיורשים העתידיים
    באמצעות צוואה הדדית ניתן לוודא שהעיזבון יעבור לילדים ולא יועבר לאדם אחר, למשל לבן זוג חדש שייכנס לחייו של הנותר בחיים.

  4. הפחתת סכסוכים משפחתיים
    צוואה הדדית מעניקה בהירות ליורשים ומפחיתה את הסיכוי לסכסוכים משפטיים, שכן היא מבוססת על הסכמה הדדית של שני בני הזוג מראש.

החסרונות של צוואה הדדית

  1. הגבלה על יכולת השינוי
    לאחר פטירת אחד מבני הזוג, הנותר בחיים מוגבל מאוד ביכולת שלו לשנות את הצוואה, אלא אם כן הותנה אחרת מראש. במקרים מסוימים, הגבלה זו עלולה להוות בעיה אם חלו שינויים במצב הכלכלי או המשפחתי. למשל, אם אחד הילדים ניתק קשר או שיש צורך לתת עדיפות ליורש מסוים. יחד עם זאת בניסוח נכון של צוואה ניתן להתגבר גם על הקושי הזה. 

  2. סיבוכים משפטיים במקרה של זוגיות חדשה
    אם בן הזוג הנותר מחליט להינשא מחדש, צוואה הדדית עלולה למנוע ממנו להעביר חלק מהנכסים לבן הזוג החדש או לילדים מנישואים מאוחרים יותר. מצב כזה עלול ליצור קונפליקט בין בן הזוג החדש ליורשים המקוריים. וגם בעניין זה בניסוח נכון של צוואה, בהחלט אפשר להטיל מגבלות על היכולת של בן הזוג הנותר בחיים, להעביר רכוש לצד ג' בניגוד לצוואה. 

  3. קושי במימוש במקרה של סכסוך בין יורשים
    גם אם הכוונה המקורית של בני הזוג הייתה להגן על ילדיהם, סכסוכים עשויים להתעורר אם היורשים טוענים שהנסיבות השתנו או שהצוואה אינה משקפת עוד את המציאות. יחד עם זאת, "חסרון" זה שייך לכל הצוואות באשר הן. 

  4. ניסוח לא נכון של הצוואה למרבה הצער עורכי דין רבים לא יודעים לערוך צוואה הדדית, ומתעלמים מבעיות שעלולות לצוץ בהמשך ולכן גם לא מתייחסים אליהם. למשל, מה קורה אם אחד מבני הזוג לא בשכלו, האם במקרה כזה בן הזוג השני יוכל לשנות את הצוואה, כאשר שני בני הזוג בחיים? בהעדר התייחסות בצוואה, ככל הנראה יהיה סכסוך משפטי. 


סיכום


צוואה הדדית היא כלי משפטי חזק ויעיל, שמטרתו הגנה על בן הזוג הנותר בחיים כמו גם קיום רצונו של בן הזוג שהלך לעולמו, היא מבטיחה יציבות ומונעת שינויים חד-צדדיים. יחד עם זאת זהו מסמך מורכב שצריך להכיר ולדעת איך לערוך.

צוואה הדדית - יתרונות וחסרונות
logo בניית אתרים